Luin tänään Husein Muhammedin blogikirjoituksen Uudessa suomessa. Aiheena hänellä oli Valko-Venäjä sekä  EU:n ja Yhdysvaltojen siihen kohdistuneet pakotteet. Tässä en kuitenkaan kritisoi Huseinin kirjoitusta vaan haluan valottaa asiaa enemmän, koska hänen kirjoituksensa ei kuitenkaan minusta täyttänyt vaatimuksiaan. Otsikkona hänellä oli: Kohdennettuja pakotteita diktaattorien suitsimiseksi. Juuri tämän takia haluan ottaa osaa tähän keskusteluun, sillä Valko-Venäjän hallinnon ihmisoikeusloukkaukset ovat juuri vähimmästä päästä. 

Tässä on katkelma hänen kirjoituksestaan: "Valko-Venäjää on hallinnut vuodesta 1994 diktaattori Aljaksandr Lukašenka, jonka hallintoaikaa ovat leimanneet räikeät ihmisoikeusloukkaukset......EU ja USA ovat tuominneet vaalit vilpillisiksi ja moittineet ihmisoikeustilannetta maassa......EU ja USA asettivat vuoden 2006 vaalien jälkeen Lukašenkalle matkustusrajoituksia omilla alueillaan, koska jälleen kerran ihmisoikeuksia ja rehtiä vaalitapaa rikottiin. Alkuvuodesta 2009 Prahassa pidettiin EU:n Itä-Euroopan huippukokous, jonne Lukašenka monien vaiheiden jälkeen saapui."

http://huseinmuhammed.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57814-kohdennettuja-pakotteita-diktaattorien-suitsimiseksi

Minua kuitenkin häiritsi suunnattomasti se, että USA oli mukana pakotteiden laatimisessa. Ja tottakai EU. Lukašenka on hänen mukaansa diktaattori ja olen osittain samaa mieltä, mutta voin selventää. Lukašenka kuitenkin täyttää "klassisen" diktaattorin vaatimukset. Entä Yhdysvallat?

Tässä on katkelma Amnesty Internationalin artikkelista: "Hallitusten tiukat toimet terrorismia vastaan ovat kuitenkin johtaneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Yhdysvaltojen "terrorismin vastainen sota" on rapauttanut kansainvälisten ihmioikeusnormien kunnioittamista.Vuoden 2001 syyskuussa tapahtuneiden vakavien terrori-iskujen jälkeen käynnistyi kansainvälinen "terrorismin vastainen sota", jossa käytetyt keinot ovat johtaneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin ympäri maailmaa. Ihmisoikeuksia on loukattu ja kansalaisvapauksista tingitty "kansallisen turvallisuuden" nimissä. Monenlaisia sortotoimia on perusteltu terrorismin vastaisella taistelulla, eivätkä toiset valtiot ole puuttuneet näihin toimiin."

On hyvin selvää, että muut maat eivät ole puuttuneet Yhdysvaltojen ihmisoikeusloukkauksiin. Havainnointikyky on hieman heikkoa tasoa, jos ei sitä huomaa. Viestitellessäni Huseinin kanssa hän kuitenkin huomauttaa, että kyse ei kuitenkaan ole Yhdysvalloista vaan Valko-Venäjästä. Huseinin mielestä on väärin olla tuomitsematta jonkin maan ihmisoikeusloukkauksia vain, koska ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu muuallakin.

Minun mielestäni on silti väärin takertua pelkästään yhden maan, tässä tapauksessa Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkeisiin ja samalla pitää tärkeänä Yhdysvaltojen ja EU:n puuttumista asiaan vaikka tiedettäisiin niilläkin olevan ihmisoikeusrikkomuksia. Tässä tulee kieltämättä sellainen fiilis, että Yhdysvallat ja EU olisivat ikäänkuin immuuneja kaikkiin rikkeisiin, mutta toki lasta saa nuhdella.

Mikä on sitten EU:n paikka? Tässä lisää Amnestyn sivuilta: "EU-maat ovat myös rikkoneet kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia osana ”terrorismin vastaista sotaa” ja syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Eniten huomiota näistä loukkauksista ovat saaneet Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n vankilennot Euroopan kautta sekä mahdolliset salaiset vankilat Euroopassa. Suoraan tai epäsuorasti on syyllistytty kidutusta sekä pidätystä ja oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevien ihmisoikeuksien loukkauksiin.....Eri maiden ilmatilaa, lentokenttiä ja sotilastukikohtia on käytetty Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n harjoittamaan laittomaan vankien luovutukseen ja siirtoihin. Myös EU-maat ovat toimineet Yhdysvaltojen apurina.

EU-maat ovat osasyyllisiä kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeuksien rapauttamiseen. EU-maat ovat rikkoneet kansainvälisiä sopimuksia osana terrorisminvastaisia toimia ja syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suoraan tai epäsuorasti on syyllistytty kidutusta, pidätystä ja oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevien ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Monet valtiot ovat antaneet ilmatilansa tai lentokenttänsä CIA:n lentokoneiden käyttöön. CIA:n lennoilla vankeja on salassa kuljetettu sellaisiin valtioihin, joissa riski ”katoamisille”, kidutukselle tai epäinhimilliselle kohtelulle on suuri. Myös useat EU-maat ovat sallineet ilmatilansa käytön vankilentoihin.

EU parlamentti aloitti vuonna 2006 selvityksen EU-maiden osallisuudesta Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n sieppauksiin sekä laittomiin vankilentoihin Euroopassa. Lisäksi tutkittiin epäilyjä CIA:n salaisista vankiloista Euroopassa. Parlamentin raportissa käsitellään mm. Britannian, Espanjan, Italian, Portugalin, Puolan, Romanian, Ruotsin, Saksan ja Itävallan osallisuutta CIA:n toimiin.

Suomea ei mainita EU-parlamentin raportissa. Julkisuudessa on kuitenkin tuotu esille, että syyskuussa 2004 Afganistanista Guantánamoon matkannut kone teki välilaskun Helsingissä. Lentoa seuraavana päivänä Yhdysvallat ilmoitti siirtäneensä uusia vankeja Guantánamoon. Amnestyn tiedusteluihin siitä, miten Suomi aikoo toimia laittomien vankilentojen estämiseksi, ei edelliseltä hallitukselta saatu vastausta."

 

Hyvä EU ja Yhdysvallat!! Olette todellakin toimineet hienona esimerkkinä!! (huom! sarkasmia)